info@tuinade.be
Lokale vakmannen
Gecontroleerd
Ervaren
Reviews

Boom snoeien

Welke bomen moet je snoeien?

Onder andere fruitbomen, sierbomen en schaduwbomen hebben om verschillende redenen een regelmatige snoeibeurt nodig. Fruitbomen, zoals appel- en perenbomen, vereisen snoei om de vruchtvorming te bevorderen en ziekten te voorkomen. Sierbomen worden vaak gesnoeid om hun esthetische aantrekkingskracht te behouden en de groeivorm te verbeteren. Schaduwbomen, zoals eiken of esdoorns, moeten af en toe worden gesnoeid om dode takken te verwijderen, om hen gezond te houden en te voorkomen dat eigendommen en personen in gevaar brengen.

Niet zeker hoe je best snoeit? Je ontdek het in dit artikel!

Welke bomen moet je snoeien

Waarom moet je een boom snoeien?

Je bomen snoeien is een belangrijk onderdeel van je boombeheer. Enkele belangrijke redenen om je boom te snoeien:

 1. Gezondheid en veiligheid: snoeien helpt bij het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken, die een potentieel gevaar vormen voor mensen, gebouwen en eigendommen. Het verwijderen van dergelijke takken verbetert de gezondheid en voorkomt de verspreiding van ziekten en plagen.
 2. Beheersing van de boomgrootte: door te snoeien beheers je de grootte van de boom, waardoor deze beter past bij de beschikbare ruimte. Je voorkomt bovendien dat takken overhangen op naburige eigendommen of obstructies vormen.
 3. Verbeteren van de structuur: snoeien geeft de boom vorm en bevordert een sterkere en evenwichtige groeistructuur. Zo voorkom je dat takken te zwaar worden en breken onder hun eigen gewicht.
 4. Verwijderen van ongewenste takken: ongewenste takken, zoals waterspruiten (verticale scheuten), zuigers (scheuten onder de entplaats) en concurrerende takken, belemmeren de groei van de boom. Die takken verwijder je bij het snoeien.
 5. Bevorderen van bloei en vruchtvorming: verwijderen bij fruitbomen tijdens het snoeien overtollige takken kort andere in. Zo concentreert de boom zijn energie op de ontwikkeling van zijn vruchten. Dat zorgt voor een betere bloei en vruchtvorming.
 6. Verbeteren van luchtcirculatie en zonlichtpenetratie: snoeien verbetert de luchtcirculatie binnen de boom en maakt de penetratie van zonlicht mogelijk. Zo verminder je vochtigheid en voorkom je schimmelziektes.
 7. Esthetische overwegingen: in sommige gevallen snoei je om de esthetiek van de boom te verbeteren en deze aantrekkelijker te maken in een landschappelijke omgeving.
De beste tijd om je bomen te snoeien

De beste tijd om je bomen te snoeien

Het juiste moment om een boom te snoeien is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type boom, de specifieke doelen van het snoeien en de klimatologische omstandigheden in jouw regio. Over het algemeen zijn er enkele richtlijnen die je best volgt:

 1. Laat in de winter tot het vroege voorjaar: dit is vaak de beste tijd om de meeste bomen te snoeien, vooral loofbomen zonder blad. Snoeien in deze periode helpt de boom te herstellen voordat het nieuwe groeiseizoen begint. Het is belangrijk om te snoeien voordat de knoppen beginnen te zwellen en de boom in actieve groei gaat.
 2. Zomer: er zijn ook gevallen waarin het snoeien in de zomer opportuun is, vooral als je de groei van de boom wilt vertragen of takken wilt verwijderen die gevaarlijk zijn of in de weg zitten. Snoeien in de zomer leidt wel tot meer stress voor de boom en voer je dus best met zorg uit.
 3. Herfst: sommige bomen worden in de herfst gesnoeid. Wees dan wel voorzichtig: snoeien in dit seizoen vergroot de kans op ziekteverwekkers, omdat wonden minder snel genezen dan in de winter.

Let op: er zijn wel enkele uitzonderingen en specifieke overweging.

 • Vruchtbomen: als je vruchtbomen snoeit, zoals appel- en perenbomen, is de timing vaak afhankelijk van het type fruitboom en het doel van de snoei. Over het algemeen worden de meeste fruitbomen in de late winter tot het vroege voorjaar gesnoeid, voordat de knoppen openen.
 • Dennenbomen: dennenbomen worden bij voorkeur in de late winter of vroege lente gesnoeid, maar pas wel op dat je geen nieuwe scheuten beschadigt.
 • Bloeiende bomen: snoei bloeiende bomen direct na hun bloei om te voorkomen dat je de bloemknoppen voor het volgende jaar verwijdert.
 • Esdoorns: esdoorns worden het beste gesnoeid in de late herfst of de winter om te voorkomen dat ze gaan bloeden.

Bomen snoeien: stappenplan

Stap 1: Veiligheid eerst

Voordat je begint met snoeien, zorg ervoor dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, zoals een veiligheidsbril, handschoenen en geschikte kleding. Controleer ook of je gereedschappen in goede staat verkeren en scherp zijn.

Stap 2: Beoordeel de boom

Inspecteer de boom zorgvuldig om te bepalen welke takken moeten worden gesnoeid. Identificeer dode, zieke, beschadigde of ongewenste takken. Overweeg ook de algemene gezondheid en structuur van de boom.

Stap 3: Bepaal het doel van de snoei

Beslis waarom je de boom snoeit. Wil je de gezondheid van de boom verbeteren, de grootte controleren, de vorm aanpassen of dode takken verwijderen? Het doel van de snoei beïnvloedt hoe je te werk gaat.

Stap 4: Selecteer het juiste gereedschap

Kies het juiste gereedschap op basis van de grootte van de takken en het type boom. Gebruik snoeischaren voor takken tot 2,5 cm in diameter, een takkenschaar voor takken tot 5 cm en een takkenzaag voor dikkere takken.

Stap 5: Begin met het verwijderen van dode takken

Verwijder eerst alle dode takken. Deze hebben geen waarde voor de boom en vormen een potentieel risico.

Stap 6: Snijd schuin boven de knop

Bij het snoeien van levende takken maak je een schuine snede net boven een naar buiten gerichte knop of zijtak. Dit stimuleert de groei in de gewenste richting.

Stap 7: Verwijder niet meer dan 25% van de kruin

Probeer bij elke snoeisessie niet meer dan 25% van de kroon te verwijderen, tenzij de gezondheid van de boom in gevaar is. Het te agressief snoeien veroorzaakt stress voor de boom.

Stap 8: Verwijder waterloten en zuigers

Waterloten zijn verticale scheuten die vanuit de stam groeien, zuigers zijn scheuten onder de entplaats. Ze bevorderen ongewenste groei dus verwijder ze.

Stap 9: Respecteer de boomstructuur

Probeer de natuurlijke groei en structuur van de boom te behouden. Verwijder niet teveel takken die de algehele gezondheid en stabiliteit van de boom aantasten.

Stap 10: Ruim op en desinfecteer

Verwijder al het snoeiafval en ruim het gebied rond de boom op. Desinfecteer je gereedschappen na gebruik om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Bomen laten snoeien

Ben je niet zeker van je snoeivaardigheden of heb je een grote of oudere boom die professionele zorg nodig heeft? Dan is een ervaren tuinman of boomverzorger inschakelen een slimme zet.

Contacteer ons en we matchen jou aan een ervaren tuinman in de buurt.

Bomen laten snoeien