info@tuinade.be
Lokale vakmannen
Gecontroleerd
Ervaren
Reviews

Appelboom snoeien

Oorsprong van de appelboom

De oorsprong van de appelboom (Malus domestica) is een onderwerp van discussie en historische onzekerheid. Algemeen wordt aangenomen dat de wilde voorouders van de appelboom in Centraal-Azië te vinden waren. Wilde appelbomen groeiden van nature in bergachtige gebieden van Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en delen van China. Deze wilde appelbomen produceerden kleine, zure vruchten, die verre voorouders van de moderne cultuurappel waren.

Mensen begonnen duizenden jaren geleden wilde appelbomen te cultiveren en te selecteren op gunstige eigenschappen, zoals smaak, grootte en houdbaarheid. Deze vroege kweekinspanningen leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van de variëteiten die we vandaag kennen als de gewone appel. De verspreiding van appelbomen over de wereld was het gevolg van menselijke migratie en handel.

Oorsprong van de appelboom

Waarom je appelboom snoeien?

Je appelboom snoeien heeft verschillende doelen:

 1. Verbeteren van de vruchtproductie: door het snoeien van een appelboom verwijder je overtollige takken. Hierdoor concentreert de boom zijn energie op het ontwikkelen van vruchten. Dit resulteert vaak in grotere en beter ontwikkelde appels.
 2. Beheersen van de boomgrootte: snoeien helpt de grootte van de appelboom onder controle te houden, waardoor de appels gemakkelijker te oogsten zijn en de boom gezonder blijft. Een te dicht begroeide boom leidt tot problemen met luchtcirculatie en zonlicht, wat ziekten en schimmels bevordert.
 3. Vormgeven van de boom: je snoeit om de vorm van de appelboom te sturen, waardoor deze een sterke structuur krijgt. Verwijder daarvoor takken die te laag of in ongewenste richtingen groeien.
 4. Verwijderen van beschadigde of dode takken: dode of zieke takken zijn gevoelig voor ziekten en tasten de gezondheid van de boom aan. Snoeien helpt bij het identificeren en verwijderen van dergelijke takken voordat ze verdere schade veroorzaken.
 5. Bevorderen van luchtcirculatie en lichtpenetratie: goede snoeipraktijken zorgen voor een betere luchtcirculatie binnen de boom en verbeteren de penetratie van zonlicht. Dit helpt bij het verminderen van vochtigheid en het voorkomen van schimmelziekten.
 6. Onderhouden van een veilige en toegankelijke boomgaard: door takken te snoeien die te laag hangen of in de weg staan, is de boomgaard veiliger en gemakkelijker te beheren.
De beste tijd om je appelboom te snoeien

De beste tijd om je appelboom te snoeien

De beste tijd om je appelboom te snoeien is meestal in de late winter tot het vroege voorjaar, bij voorkeur voordat de knoppen beginnen te zwellen en voordat de boom in actieve groei gaat. De exacte timing varieert afhankelijk van je locatie en het klimaat, maar hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Late winter tot vroeg voorjaar: snoeien wordt vaak uitgevoerd tussen december en maart, afhankelijk van waar je woont. Het doel is om de boom te snoeien terwijl deze nog in de rusttoestand verkeert, voordat de sapstroom begint. Dit minimaliseert stress voor de boom en vermindert het risico op infectie.
 2. Vermijd snoeien tijdens vorst: snoei niet als de temperaturen te laag zijn en er kans is op vorst. Dit vertraagt de genezing van wonden op de boom.
 3. Droog weer: kies bij voorkeur een droge dag om te snoeien. Nat weer bevordert de verspreiding van ziekten.

Algemene snoeitips voor je appelboom

 • Verwijder dode, zieke of beschadigde takken.
 • Dun takken uit om luchtcirculatie en lichtpenetratie te bevorderen.
 • Snoei overtollige takken om de vorm en grootte van de boom te beheersen.
 • Snoei takken terug naar gezonde knoppen om nieuwe groei te bevorderen.

Appelboom snoeien: stappenplan

Het snoeien van een appelboom vereist zorgvuldigheid en een goed begrip van de snoeiprincipes. Hier is een algemeen stappenplan voor het snoeien van een appelboom:

Stap 1: Verzamel de benodigde gereedschappen

Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt, waaronder scherpe snoeischaren, takkenschaar of -zaag, en indien nodig een ladder om hogere takken te bereiken.

Stap 2: Beoordeel de boom

Voordat je begint met snoeien, inspecteer je de appelboom zorgvuldig. Identificeer dode, beschadigde of zieke takken die moeten worden verwijderd. Bepaal ook welke takken moeten worden ingekort om de gewenste vorm en grootte te behouden.

Stap 3: Begin met het verwijderen van dode takken

Verwijder eerst alle dode takken. Deze takken bevatten mogelijk ziekteverwekkers en moeten volledig worden weggesnoeid, helemaal tot aan de hoofdtak of stam.

Stap 4: Verwijder zieke of beschadigde takken

Snijd takken af die tekenen van ziekte vertonen, zoals schimmelgroei of schorsbeschadiging. Verwijder ook takken die stormschade hebben.

Stap 5: Dun de boom uit

Kies enkele van de gezondste en sterkste takken als de belangrijkste takken (leiders) en verwijder overtollige takken die te dicht bij elkaar groeien. Dit helpt de luchtcirculatie en zonlichtpenetratie.

Stap 6: Knip terug naar gezonde knoppen

Als je takken inkort om de grootte of vorm van de boom te beheersen, snoei dan terug tot een gezonde, naar buiten gerichte knop. Dit bevordert de groei in de gewenste richting.

Stap 7: Respecteer de verhouding tussen hoofdtakken

Zorg ervoor dat de hoofdtakken (skeletachtige takken) goed verdeeld zijn en een goede structuur vormen. Dit helpt de boom in balans te blijven en voorkomt dat takken overmatig buigen of breken door het gewicht van de vruchten.

Stap 8: Let op de vorm van de boom

Behoud een open midden in de boom om licht en luchtcirculatie mogelijk te maken. Dit creëert een komvormige structuur waarbij de takken naar buiten groeien.

Stap 9: Verwijder waterspruiten en zuigers

Waterspruiten zijn rechtopstaande scheuten die vaak uit de stam of hoofdtakken groeien. Verwijder deze zodat ze de groei van de boom niet verstoren. Zuigers zijn scheuten die onder de entplaats groeien en moeten ook worden verwijderd.

Stap 10: Desinfecteer gereedschappen

Na het snoeien is het belangrijk om je gereedschappen grondig te desinfecteren om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Appelboom laten snoeien

Ben je niet zeker van je snoeivaardigheden of heb je een grote of oudere appelboom die professionele zorg nodig heeft? Dan is een ervaren tuinman of boomverzorger inschakelen een slimme zet.

Contacteer ons en we matchen jou aan een ervaren tuinman in je buurt.

Appelboom laten snoeien