info@tuinade.be
Lokale vakmannen
Gecontroleerd
Ervaren
Reviews

Het bemesten van je gazon

Waarom je gras bemesten een must is

Één van de belangrijkste taken bij het onderhouden van je gras is het bemesten van je gazon. Een gezonde bodem zorgt er namelijk voor dat je gras mooi en groen wordt en goed groeit.

In de winter is je tuin in rust om zich te beschermen tegen kou, regen en weinig zonlicht. Tijdens deze periode hoef je het gras niet te bemesten. Zodra de temperatuur boven de 10° stijgt, komt je gazon weer tot leven en kan je aan het bemesten en onderhoud beginnen.

Naast bemesten moet je jouw gazon ook beluchten, verticuteren, maaien, kalken en sproeien. Een gezonde bodem zorgt voor een optimale basis voor de rest van je onderhoud.

Volop genieten van jouw tuin? We geven je graag tips en tricks om de basis goed te zetten.

Benodigdheden om je gras te bemesten

  • Een gazonhark
  • Een verticuteerhark
  • Gazonmest
  • Maatbeker

Soorten meststoffen

Er bestaan verschillende soorten meststoffen voor gras. Organische meststoffen, zoals compost of gedroogde mest, bevatten veel natuurlijke voedingsstoffen. Er zijn ook kunststofmeststoffen beschikbaar die speciaal zijn samengesteld voor gras. Om ervoor te zorgen dat je gras de juiste voedingsstoffen krijgt om gezond en groen te blijven, is het belangrijk dat je de juiste meststof kiest.

Belangrijk: let op de NPK-samenstelling. Die geeft de verhouding tussen de drie belangrijke voedingsstoffen weer: stikstof, fosfor en kalium.

 

N

Stikstof: bevordert de lengtegroei en de kleur van het gras.

P

Fosfor: belangrijk voor de ontwikkeling van de wortels van je gras.

K

Kalium: speelt een cruciale rol bij het transport van water en koolhydraten en verhoogt de weerstand tegen schimmels.

Naast deze drie essentiële voedingsstoffen, bevatten meststoffen meestal ook Magnesium. Deze stof bevat sporenelementen die helpen bij het herstel van je gras. Ideaal na stressvolle periodes zoals hittegolven of ziektes. Magnesium toevoegen aan je bemesting helpt om je gazon gezond en veerkrachtig te houden.

Kunstmeststof versus organische meststoffen

Organische meststoffen worden steeds populairder. Logisch, want organische producten en natuurlijke processen gaan hand in hand. Maar waar zit nu juist het verschil? We zetten het voor je op een rijtje.

 

  • De productie van kunstmest vereist aanzienlijk meer energie. Hierdoor heeft het een negatieve impact op het milieu en draagt het bij aan de uitputting van natuurlijke hulpbronnen.
  • Kunstmest bevat meer zout dan organische mest. Op lange termijn leidt dat tot een afname van de bodemkwaliteit. Het zoutgehalte bouwt zich op en veroorzaakt problemen zoals bodemverdichting en verminderde waterdoorlatendheid.
  • Organische meststof is vaak duurder dan kunstmeststof. Maar, je moet er wel rekening mee houden dat kunstmest sneller oplost in water en dus sneller uitspoelt. Hiersdoor is er vaak meer kunstmest nodig om hetzelfde effect te bereiken.
  • De werking van kunstmest is korter dan die van organische mest. Je moet je tuin dus vaker bemesten.
  • Kunstmest kan leiden tot overbemesting en schade aan de grasplantjes.

Wanneer moet je je gras bemesten?

Het gras groeit actief en heeft voedingsstoffen nodig om te blijven gedijen in het voor- en najaar. Dit zijn dus de ideale momenten om je gazon te bemesten. Als het gras veel stress ondervindt door intensief gebruik, extreme hitte of droogte, mag je het in de zomermaanden nog een keer bemesten.

Belangrijk

laat voldoende tijd tussen het bemesten zodat de bodem tijd heeft om de voedingsstoffen op te nemen.

Mest in het voorjaar voor snelle groei en groene kleur, idealiter in februari of maart. Bemesting in de zomer houdt het gras mooi. Bemest je maar twee keer per jaar? Sla de zomer dan over en mest in het voorjaar. Bemesting in de herfst (vooral september of oktober) bevordert de wortelgroei en helpt het gras de winter door te komen.

Vermijd het om mest te strooien midden op de dag als de zon op zijn hoogst staat. Wacht tot het koeler wordt, bijvoorbeeld in de middag of aan het begin van de avond. Zo heeft mest voldoende tijd om in de bodem te trekken voordat het verbrandt door de zon.

Hoeveel meststof moet je gebruiken?

Hoeveel meststof je exact moet gebruiken is afhankelijk van de meststoffen die je gebruikt en de grootte van je tuin. Lees altijd aandacht de instructies op de verpakking en volg de aanbevolen hoeveelheid. Te veel mest kan je gras namelijk beschadigen en verbranden.

Wil je berekenen hoeveel meststof je nodig hebt om je volledige tuin te bemesten?

Oppervlakte tuin + 10%

Je gazon bekalken voor bemesting

Bekalk je gazon voor zodat de pH-waarde van de bodem op het juiste niveau komt. Zo worden meststoffen beter opgenomen. Doe dit in voor- en/of najaar afhankelijk van gazonbehoeften.

Je gazon bemesten na verticuteren

Na het verticuteren moet je je gazon bemesten om het gras de nodige voedingsstoffen te geven. 

Na het verticuteren ontstaan er vaak kale plekken. Deze zijn makkelijk te herstellen met graszaad en mest. 

Hoe bemest je een pas aangelegd gazon?

Bij het zaaien hebben zaden al voldoende voedingstoffen om te ontkiemen en te groeien.

Na ongeveer 6 tot 8 weken bemest je het gras met een meststof met een hoog stikstofgehalte. Zo bevorder je de groei van het gras.

Zorg ervoor dat je de meststof gelijkmatig over het gazon verdeelt en houd je aan de aanbevolen dossering.

Je gazon bemesten: zo ga je te werk

 

Stap 1: Kies het juiste moment, wanneer het gras droog is.

Stap 2: Verwijder bladeren, takjes en maai het gras.

Stap 3: Bereken de benodigde hoeveelheid meststof: 25 gram per vierkante meter.

Stap 4: Verdeel de meststof gelijkmatig in twee porties, in lengte- en breedterichting.

Stap 5: Geef voldoende water om de meststof te activeren.